CENY BYTOV V EÚ DOSIAHLI NAJRÝCHLEJŠÍ RAST ZA 10 ROKOV, ALL 4 LIFE

CENY BYTOV V EÚ DOSIAHLI NAJRÝCHLEJŠÍ RAST ZA 10 ROKOV

Späť na blog

reakcie (0)
Ceny bytov, najmä tých nových, nerastú len v našom hlavnom meste, ako sme to včera avizovali. Výrazný rast zaznamenáva väčšina európskych metropol, čoho výsledkom bol najvyšší rast cien bytov v EÚ za posledných 10 rokov.

Vysoký dopyt predbiehajúci ponuku voľných bytov vo väčšine krajín EÚ sa postaral o ďalší slušný rast cien. Podľa Eurostatu a jeho najnovšej štúdie dokonca dosiahol najlepší výsledok za posledných 10 rokov. Vyšší rast bol totiž naposledy zaznamenaný tesne pred vypuknutím krízy z rokov 2007-2008.
All4Life

Ceny bytov v 1. kvartáli rástli v EÚ aj v eurozóne
Pri zverejňovaní štatistík od Eurostatu sa už stáva pravidlom, že vývoj cien bytov je takmer totožný v prípade celej EÚ aj samotnej eurozóny. Inak to nebolo ani v úvodnom tohtoročnom kvartáli, kedy rozdiel v raste dosiahol len 0,2 %, resp. 0,1 %, podľa toho, či šlo o medziročné alebo štvrťročné porovnanie.













Medziročný rast Medzikvartálny rast
EÚ + 4,7 % EÚ + 0,7 %
Eurozóna + 4,5 % Eurozóna + 0,6 %

*Zdroj: ec.europa.eu



Najrýchlejšie tempo nárastu cien zaznamenali Lotyši

Kým v štvrťročnom porovnaní bol nárast mierny, v tom medziročnom dosahoval vysoké čísla najmä vďaka krajinám ako Lotyšsko, Slovinsko či Portugalsko. Práve prvá menovaná ovládla rebríčky v oboch porovnaniach, pričom jej výsledok patril k tým najlepším v histórii merania rastu cien.
All4Life

4 krajiny s najrýchlejším rastom cien (1. kvartál 2018):



























Medziročný rast Medzikvartálny rast
Lotyšsko + 13,7 % Lotyšsko + 7,5 %
Slovinsko + 13,4 % Slovinsko + 4,4 %
Írsko + 12,3 % Maďarsko + 4,4%
Portugalsko + 12,4 % Portugalsko + 3,7 %
Slovensko + 11,7 % Slovensko + 2,7 %



Zlacňovalo sa až v 7, resp. v 3 štátoch

Nebyť hŕstky štátov, v ktorých sa počas úvodného tohtoročného kvartálu na bytovom trhu EÚ zlacňovalo, rast cien mohol prekročiť 5 %. Tomu však zabránili čísla z Malty, Cypru, štátov Škandinávie a Talianska, v ktorom je na rozdiel od prekvapujúceho prepadu cien vo Švédsku či Fínsku stagnácia cien dlhodobou záležitosťou.

All4Life

Trojka krajín s najrýchlejším poklesom cien (1. kvartál 2018):


Zdá sa, že minuloročné spomaľovanie zdražovania v EÚ bolo len chvíľkovým vydýchnutím trhu pred jeho ďalším vzostupom. Ten dosiahol najlepšie výsledky od roku 2007, čo čakalo len minimum analytikov. Aj to by mohlo byť jasným signálom pokračovania v pozitívnom vývoji, ktorý má tento rok na bytovom trhu v EÚ a eurozóne pretrvávať po väčšinu roka.



















Medziročný rast Medzikvartálny rast
1. Taliansko - 0,4 % 1. Malta - 4,7 %
2. Švédsko - 0,4 % 2. Cyprus - 1,8 %
3. Fínsko - 0,1 % 3. Švédsko - 0,8 %



Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.independent.co.uk, ec.europa.eu

Foto: www.expedia.com.vn, www.thedrinksbusiness.com, www.accessaccommodationlondon.co.uk, www.navonapt.com


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné